Repertoire A-orkest 2010
1. ARNHEM (Albert Kelly, arr. Paul Beekhuizen)
Albert Kelly nam als lid van het Regiment Dragoon Guards deel aan de geallieerde landingen op D-Day, 6 juni 1944, op het strand van Arromanches, Frankrijk. Eind juli 1944 raakte hij gewond in de strijd. Hij schreef verschillende marsen die herinneren aan de geallieerde opmars in 1944. Naast “Arromanches” behoort daartoe ook de mars Arnhem. Deze is in de septembermaand vaak te horen in deze omgeving die zo heeft geleden onder het geweld van de Slag om Arnhem. De mars is een eerbetoon aan onder andere de 1754 geallieerde gevallenen die op nog geen 500 meter van deze plaats, aan de overkant van het spoor, op de Airborne begraafplaats liggen. Paul Beekhuizen maakte voor AVO een arrangement van deze mars.
2. OREGON (Jacob de Haan)
De Nederlandse componist Jacob de Haan schrijft in een geheel eigen en herkenbare stijl zeer aansprekende muziek voor harmonie- en fanfareorkesten, die het echter in bewerkingen ook voor accordeonorkest ook heel goed doet. Zo ook het arrangement van Marcus Wagner van het stuk Oregon. Oregon is een van de noordwestelijke staten van de VS. Het werk vertelt het verhaal van een treinreis over de Northern Pacific Railroad door het boeiende landschap van Oregon. Tijdens deze avontuurlijke reis is dromen over een ver verleden onvermijdelijk. Indianen, cowboys, goudzoekers en huifkarren met paarden passeren de revue en niet te vergeten natuurlijk ook de fluitende stoomtrein. Ga mee op reis door Oregon.
3. SCHOTTISCHE SKIZZEN (Hardy Schneiders)
Van Oregon springen we razendsnel over naar de Schotse hooglanden. Schottische Skizzen van Hardy Schneiders is een werk dat net als Oregon associaties oproept met landschappen, maar dan wel heel andere landschappen. Niet de van hitte zinderende vlaktes van het wilde westen, maar de groene, ruige, winderige en vaak kletsnatte Highlands van Schotland.
4. THE LION KING (Elton John, Hans Zimmer)
Ook het volgende nummer van het A-orkest is geografisch goed te localiseren. Onmiskenbare Afrikaanse klanken zijn verwerkt in het arrangement dat Paul Beekhuizen maakte van de filmmuziek van The Lion King. Deze muziek werd geschreven door Elton John en door Hans Zimmer. Net als Tarzan, waaruit het B-orkest eerder vanavond een nummer speelde, was ook De Leeuwenkoning als tekenfilm zo’n enorm succes dat een musicalversie niet uit kon blijven. Wie de tekenfilm of de musical kent, herkent ongetwijfeld nummers als Be prepared, I just can’t wait to be King en Circle of Life.
5. THEME FROM SCHINDLERS LIST (John Williams, arr. Sebastian Klein)
De Amerikaan John Williams is een muzikaal genie, die zich heeft gespecialiseerd in het maken van filmmuziek. Van zijn hand zijn de soundtracks van bekende bioscoopsuccessen als E.T., Star Wars, en de eerste Harry Potterfilm. Zo ook schreef hij de muziek van Schindler’s List. Deze veelbekroonde film van Steven Spielberg vertelt het waargebeurde verhaal van de Duitse fabrikant Oskar Schindler, die in de Tweede Wereldoorlog het leven van honderden joden uit de concentratiekampen wist te redden door ze tewerk te stellen in zijn fabriek en in hun levensonderhoud te voorzien. De titelmuziek van deze film ademt een sfeer van grote melancholie, van verlatenheid maar ook van hoop en werd in de oorspronkelijke versie gespeeld door de wereldvermaarde Joodse violist Jitzhak Perlman. Een violist hebben wij niet, maar in het nu volgende arrangement van Sebastian Klein zal Margreet Hunik laten horen dat ook op accordeon een werk van deze kwaliteiten goed tot zijn recht kan komen.
6. HARRY BELLAFONTE IN CONCERT (arr. R. Schwarzien)
Van een heel ander karakter is het nu volgende nummer, een medley van hits van Harry Belafonte. Aanstekelijke muziek op latijnsamerikaanse ritmes, met overbekende titels als Matilda, de Banana Boat Song en Angelina. In vijf deeltjes neemt deze medley van Ralf Schwarzien u mee naar zonnige tropische eilanden.
7. IT'S MUSIC TIME! (Renato Bui)
It’s Music time bestaat uit een vlotte swing en een melancholieke blues.