Repertoire A-orkest 2009
1. THE THIN RED LINE (Kenneth J. Alford)
Kenneth J. Alford was een pseudoniem voor Majoor Fredrick Ricketts, die leefde van 1881 tot 1945 en die gedurende zijn hele werkzame leven actief was in de militaire muziek. Er staan vele marsen op zijn naam waarvan The thin red line, geschreven in 1908, wel een van de eerste is. De titel verwijst naar de bijnaam van het regiment waar de componist lange tijd deel van uitmaakte en komt voort uit de heldhaftige strijd die het regiment leverde in de Krimoorlog. Met hun rode uniformjassen vormden de Engelse troepen als het ware een smalle rode lijn die de aanvallers tegenhield.
2. TANGO uit ESPANA (Isaac Albeniz, arr. P. Beekhuizen)
Isaac Albeniz was een Spaanse componist uit de tweede helft van de 19e eeuw. Hij was een wonderkind dat in 1864, vier jaar oud, al zijn eerste concert gaf als pianist. Een belangrijk deel van zijn leven woonde hij buiten Spanje, onder andere in Brussel, Parijs, Leipzig en zelfs op Cuba, maar zijn muziek is heel erg beïnvloed door de Spaanse tradities. Hij schreef grotere en kleinere stukken voor orkest, ensembles maar ook voor piano solo. Een van die pianocomposities is “España”, een suite die uit 6 delen bestaat. Het tweede deel van de suite heeft de titel Tango.
3. PREAMBULO E BURLESCO (John Holvast)
John Holvast, geboren in 1942, is accordeondocent en de dirigent van de twee Arnhemse accordeonverenigingen AVAZ en KDOW. Hij werkte jarenlang op de Arnhemse muziekschool maar is vooral in binnen- en buitenland bekend als arrangeur en componist van muziek voor accordeonorkesten. Zijn arrangementen lopen uiteen van eenvoudige bewerkingen van hedendaagse muziek tot zeer inventieve en muzikaal verantwoorde transcripties van klassieke werken, waaronder stukken van Bach, Händel en vele andere. Als componist zoekt hij het vooral in het vernieuwende, moderne repertoire. Zijn leven lang is John bezig om het accordeon uit het verdomhoekje te halen waar het al zo lang in zit en daarvoor werd hij eerder dit jaar koninklijk onderscheiden. John heeft zich daarnaast voor de accordeonwereld verdienstelijk gemaakt door dirigenten op te leiden, waaronder ook onze eigen dirigent Paul Beekhuizen.
4. STEVIE WONDER IN CONCERT (Stevie Wonder, arrn. Frank Bernaerts en Paul Beekhuizen)
De vrolijke muziek van Stevie Wonder leent zich uitstekend voor het samenstellen van een medley voor orkesten. Op basis van een medley voor harmonieorkest van Frank Bernaerts heeft Paul Beekhuizen een arrangement voor accordeonorkest hiervan gemaakt. In deze medley hoort u de hits “You are the sunshine of my life”, “I just called to say I love you”, “Don’t you worry ‘bout a thing” en “Part time lover”.
5. A KLEZMER KARNIVAl (Philip Sparke)
Philip Sparke werd in 1951 in Engeland geboren. Hij is een bekende componist en dirigent in de wereld van de blaasmuziek. Zijn werken voor Wind band (Harmonie) en Brass Band worden over de gehele wereld gespeeld. Hij componeert voornamelijk in opdracht. Als dirigent en jurylid is hij actief in onder meer Europa, Japan, de Verenigde Staten en Australië. Zijn compositie “A Klezmer karnival” werd voor accordeonorkest bewerkt door Foppe Jacobi. In het werk zijn drie traditionele Jiddische melodieën als uitgangspunt genomen. Kenmerkend voor Sparkes wijze van componeren is de inventieve wijze waarop motieven door elkaar en om elkaar heen cirkelen en aaneengeregen worden, wat ook in dit werk tot uitdrukking komt.
6. KLEINIGKEITEN (Renato Bui)
Een karakterstukje met als bijzonderheid dat het stuk is geschreven voor orkest met twee solisten, die een tweestemmige solopartij verzorgen. In het jaarconcert van 2009 is deze solo gespeeld door onze leden Margreet Hunik en Berdine Dikker.